torstai 29. syyskuuta 2016

Valheessa eläminen

En tiedä miten ihmiset jotka elävät valheessa jaksavat pitkän päälle. Onko minun edes mietittävä koko asiaa, ehkä ei mutta silti nyt teen niin.

Ajatuksen tähän tuli itäisen naapurimaamme tilanne ja sen miten heidän johtajansa tilanteen kokee. He ovat jääneet usein kiinni valheista, jopa itsensä pussiin puhuen. Valheita asioista joilla aiheutettu tuskaa monille ihmisille viattominen ihmisten kuolemalla.

Kokevatko he koskaan pistoa sydämmessä, että ovat tehneet ja sanoneet väärin. Valvovatko he joskus ja miettivät miten asiat voisi oikaista. Vai ovatko he oikeasti siinä uskossa, että eivät ole mitään tehneet. Kuinka moni joutuu asemansa ja sen säilyttämisen vuoksi valehtelemaan ja siitä kärsimään. Jotenkin naivisti uskon, että joku heistäkin tuntee piston sydämmessä.

Valehdellaan tai kuten eduskunnassa sanotaan puhutaan muunneltua totuutta Suomessakin. Olen itsekkin siihen syyllistynyt ja sitä jälkeenpäin katunut. Niistä ei kerrota mediassa, eikä niillä ole aiheutettu muille vahinkoa.

Miksi ihminen käyttää valetta, useimmat varmaan hyötyäkseen itse. On tehty tai toimittu väärin ja pienellä valheella yritetään selvitä siitä. Osalle valhe menee läpi ja asiat päättyvät valehtelijan eduksi. Joskus valheesta ei ole hyötyä eikä haittaa. En tiedä miten ihmiset kokee nämä, katuuko kukaan että valheella saatiin jotain, luultavasti osa katuu ja pyytää anteeksi.

Sitten omakohtainen kokemus, joka voi olla omaa kuvitelmaa. Eli onko minulle valehdeltu vai kuvittelenko saa jokainen itse päättää.

Parkkipaikallamme naapurin autossa oli kyljessä lommo. Olin nähnyt sen joskus aikaa sitten ja vaimo totesi, että hienossa autossa tuollainen. (hän myös muisti asian). Jälki sellainen, että olisi pitänyt jättää myös toiseen autoon jäljen ja tarkistimme että meidän autossa ei ollut mitään, koska itse emme muistaneet että olisi osunut siihen. Tyttö käyttää ovea, mutta meidän nähden ei ole osunut, eikä autoon pääse ilman että olisimme avaamassa sen itse. Autossa nimittäin ei kauko-ohjausta keskuslukolle.

Nyt viikkojen päästä kun olimme kyseisen havainneet naapuri tuli asiasta kysymään. Kertoi ettei ollut edellisenä päivänä käynyt kuin yhdessä kaupassa, jossa seinän vieressä ollut auto. Muutoin ollut siinä parkkipaikalla. Menimme paikalle ja näytti lommon, mainitsin että olen jo aikaisemmin huomannut sen.  Tähän että eilen on tullut, ettei ole aikaisemmin ollut. Jatkoi vielä että toinen naapuri oli nähnyt tyttömme juoksevan yksin autoon ilman isää ja äitiä. Totesin että on voinut juosta, mutta autoon ei ole päässyt, kun ovet avataan lukosta. Keskustelu vähän lopahti ja hänen oli todettava, ettei pysty todistamaan meidän aiheuttamaksi. Totesi että itse on maksettava ja lähdimme pois.

Kerroin vaimolle ja muistimme että oli edellisenä päivänä ollut erään toisen kaupan kasseja oven edessä, joissa kanervia. Tarjous kyseisistä oli alkanut sinä päivänä. Voi olla että joku toinen tuonut, mutta yksi pieni asia joka laittoi epäileen, että yritti valheella saada asian meidän syyksi ja maksettavaksi.

Pari muutakin "salaliitto" teoriaa jotka myöhemmin tajusin. Oli edellisellä viikolla jättänyt auton parkkiin meidän toisen auton ruudun viereen, kun olin sillä liikenteessä. Perä edellä ruutuun, jotta osuma tulis meidän puolelta. No muut tuli autosta pois ennenkuin ruutuun ajoin joten sieltä puolen ei ovea avattu. Koskaan aikaisemmin ei ole he autoa siinä pitäneet, kuuluu naapurille joka oli kertonut, että tyttö olisi yksin mennyt.

Lisäksi nyt tajunnut, että aikaisemmin ollut toisinpäin auto parkissa, mutta viimeajat aina perä edellä, jotta kylki jossa naarmu meidän puolella.
No nämä kaksi viimeistä voi olla salaliittoteorioita, joilla haluan asian näyttävän tietyltä.

Toivottavasti olen väärässä ja ei ollut valheilla tarkoitus saada meitä maksamaan. Mutta mikäli valheella yritti, osaako hävetä asiaa ja tunteeko pistoa asian vuoksi. Joksikin aikaa luottamus kyseisiin henkilöihin meni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti